
Rijksmuseum van Oudheden koopt oudste faraobeeldje
Dat meldt het museum vandaag op zijn website.
Bijzonder aan de koop is dat het oudste beeldje tevens het oudste beeldje ter wereld is met een faraonaam. Deze zittende figuur van farao Ninetjer was bijna vijfduizend jaar geleden een van de eerste koningen van het oude Egypte (2785-2742 v.Chr.).
Het andere beeldje is een tweeduizend jaar jonger grafbeeldje meegegeven in het graf van farao Taharka (690-664 v.Chr.), een van de 'zwarte farao's' uit Soedan.
Het beeld van farao Ninetjer is gemaakt van serpentijn en dertien centimeter hoog. De naam en titels van de koning staan in hiërogliefen op zijn troon. De farao is feestelijk gekleed ter gelegenheid van zijn dertigjarig jubileum als farao.
Grafpiramide
Het grafbeeldje (shabti) van koning Taharka is 35 centimeter hoog en gemaakt van kwartsiet, een gesteente dat voornamelijk uit het mineraal kwarts bestaat. Het is tussen 1916 en 1918 gevonden in zijn grafpiramide in Soedan, samen met zo'n duizend soortgelijke shabti's. De shabti's waren bedoeld om voor de farao te werken in het hiernamaals
De meeste shabti's werden door de archeoloog die de piramide vond meegenomen naar Amerika. Een klein deel bleef in Soedan, waarvan later weer exemplaren meegegeven werden aan relaties van de Soedanese oudheidkundige dienst. Via de internationale kunsthandel kwamen verscheidene beeldjes weer terecht op de internationale kunstmarkt.
Prominent
De aanwinsten zijn vanaf dinsdag 9 september tijdelijk te zien in het museum. Daarna krijgen ze een prominente plek in de te vernieuwen Egyptische afdeling van het museum.
Voor de beeldjes is 150 duizend euro betaald. De financiering kwam onder andere uit de jaarlijkse bijdrage van de BankGiro Loterij en uit een schenking van de vriendenvereniging van het RMO.