De Grachtenfestivalprijs 2014 is gewonnen door mezzosopraan Rosanne van Sandwijk. Dat heeft de organisatie van het Amsterdamse festival woensdagavond bekendgemaakt. 

Van Sandwijk weet zich door de prijs gegarandeerd van een stekje op het Grachtenfestival van volgend jaar en mag ook een concert verzorgen in de Hermitage in Sint-Petersburg.

De jury roemde de hoge kwaliteit van de genomineerden. Van Sandwijk stond 'boven de materie' en 'dichtbij zichzelf'. Volgens juryvoorzitter Biëlla Luttmer heeft ze een 'gigantische' ontwikkeling doorgemaakt in het afgelopen jaar.

De Grachtenfestivalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een getalenteerd musicus of ensemble aan het begin van een veelbelovende carrière. Dit jaar gebeurde dat voor de achtste keer. Vorig jaar ging harpist Remy van Kesteren met de prijs aan de haal.

Van Sandwijk won eerder de Oratoriumprijs tijdens het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch in 2010. Ook ontving zij de Staetshuys Fonds Prijs en de Engagementsprijs van De Nederlandse Opera.

Het Grachtenfestival duurt nog tot zondag. In totaal worden tweehonderdvijftig concerten gegeven op ruim negentig locaties door de stad.