Het Allard Pierson Museum houdt het goud uit de tentoonstelling De Krim - Goud en Geheimen van de Zwarte Zee voorlopig zelf, mede uit angst voor claims.

Dat heeft het museum woensdag laten weten.

Het museum is de afgelopen maanden bestookt met claims uit de Krim en Oekraïne over de archeologische vondsten uit de tentoonstelling, die nog tot en met volgende week zondag te zien is. 

Het goud dat sinds februari tentoon wordt gesteld in het Amsterdamse museum is afkomstig uit vijf Oekraïense musea. Het gaat onder meer om een zwaardschede en een pronkhelm.

Advocaten

De Krim werd in maart geannexeerd door Rusland. Dat land maakte begin juli bekend dat het advocaten inzet om Nederland ertoe te bewegen de Krim-collectie aan Rusland te geven.

De Russische minister Vladimir Medinski van Cultuur liet weten dat een gerenommeerd advocatenkantoor is ingehuurd. ''Het zal onze belangen verdedigen als het tot een geschil komt, maar we hopen dat het nooit zover komt.''

Volgens Medinski is de collectie overgedragen onder een rechtstreekse overeenkomst tussen Nederland en de musea op de Krim.

Het ministerie van Cultuur van Oekraïne stelt echter dat de objecten staatseigendom zijn, en geretourneerd moeten worden aan Kiev.

Rechter

Het museum heeft juridisch onderzoek gedaan naar het complexe vraagstuk en naar een oplossing gezocht. De uitkomst hiervan heeft er nog niet toe geleid dat het museum "zich vrij acht een keuze te maken en de claim van een van de partijen toe te kennen", staat in een verklaring.

Partij kiezen zou volgens het museum leiden tot een claim van de andere partij. 

"Het Allard Pierson Museum zal zich houden aan een uitspraak van een bevoegde rechter of arbiter, dan wel nadere overeenstemming tussen partijen. De betwiste objecten zullen veilig bewaard worden tot er duidelijkheid is." Het museum wil verder niet ingaan op de zaak.