In Amsterdam is vrijdagavond de zeventiende editie van het Grachtenfestival begonnen. Het evenement werd geopend in het bijzijn van de Amsterdamse cultuurwethouder Kajsa Ollongren.

Het festival duurt tot en met volgende week zondag. Er zijn in totaal zo'n 250 concerten te zien op ruim 90 verschillende en vaak bijzondere plekken.

Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en heeft als doel mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met klassieke muziek.

De organisatie van het festival programmeert veel jong talent en kiest voor spannende locaties, zoals dit keer optredens in een brughuisje van slechts zeventien vierkante meter, in een metrostation van de toekomstige Noord-Zuidlijn en in de fietstunnel in aanbouw onder het Centraal Station.

Jazz

Deze editie is er extra aandacht voor jazz, omdat Amsterdam momenteel World Jazz City is. Bijzonder is verder het concert van het São Paulo State Youth Symphony Orchestra, waarin 108 jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud uit de Braziliaanse stad spelen.

Festivaldirecteur Mirjam Barendregt wil in de toekomst meer buitenlandse musici naar het evenement halen, liet ze weten. Hiervoor wil ze samenwerken met vergelijkbare festivals in andere landen.