Topvioliste Emmy Verhey adviseert ouders van heel getalenteerde kinderen ze vooral niet te veel te pushen, en niet hun eigen belang voorop te stellen. "Vergeet niet dat het nog steeds een kind is, wees bezorgd voor wat het écht zelf wil."
 

Dat zegt Verhey (65) in een uitgebreid interview met NU.nl.

De violiste kondigde eerder deze week haar afscheid aan, omdat ze het na 52 jaar tijd vindt voor een leven zonder viool. 

Ze zag de afgelopen jaren de concurrentie groeien, en ziet steeds meer jonge talenten op het podium. Een goede ontwikkeling, volgens Verhey, maar het heeft wel een keerzijde.

Daarom adviseert ze: "Ga er vooral lief mee om, push het niet te veel, zoek de juiste banen en niet de verkeerde. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk, maar ik zie ook te veel ouders die erachteraan hollen."

Wonderkind

Verhey begon zelf met vioolspelen toen ze zeven jaar was, en werd al snel gelanceerd als 'wonderkind'. "Dat is voor een kind wel een beetje raar hoor. Ik was natuurlijk wel wonderlijk, maar of ik nou een wonderkind was weet ik niet."

Voor de violiste moet een echt wonderkind bovendien iets meer kunnen dan "alleen" een instrument spelen. "Mozart en Beethoven zijn voor mij wonderkinderen, zij waren uitzonderlijk goed in een aantal disciplines. Dat vind ik een heel ander gegeven, ik kon alleen maar een beetje viool spelen."

Haar eigen ouders hebben het overigens niet helemaal goed aangepakt, geeft ze toe. "Mijn vader was niet de meest tactvolle man en ook niet de grootste pedagoog. Maar goed, ik ben nu wie ik ben en heb gedaan wat ik moest doen, en heb een ongelooflijk mooi leven. Met muziek."

Lees het volledige interview met Emmy Verhey op NUweekend: Eindelijk eens zonder viool op pad