Het kunstwerk My Bed van de Britse kunstenares Tracey Emin, dat begin deze maand voor meer dan 2,5 miljoen pond (ruim 3,1 miljoen euro) werd geveild, zal in Groot-Brittannië te bewonderen zijn. 

De nieuwe eigenaar, de Duitse industrieel graaf Christian Dürckheim-Ketelhodt, heeft met de Tate-groep van musea afgesproken dat hij het omstreden werk van een onopgemaakt bed in langdurig bruikleen zal geven.

My Bed dateert uit 1998 en behoort tot de bekendste werken van de om haar turbulente levensstijl bekende Emin. De kunstenares zou een week in het bed hebben gelegen na een verbroken relatie. Op en om het bed liggen onder meer condooms, sigarettenpeuken en lege flessen alcohol. 

Turner prize

Het kunstwerk leidde tot een discussie over de betekenis van kunst, toen het in 1999 werd genomineerd voor de Turner Prize en in Londen werd tentoongesteld. Een jaar later kocht verzamelaar Charles Saatchi het bed voor 150.000 pond. Hij bracht het dit jaar naar de veiling.

De naam van de koper was tot dinsdag niet bekend, maar de Tate-groep, die vier musea beheert, waaronder Tate Modern en Tate Britain in Londen, onthult zijn naam. Volgens directeur Nicholas Sarota van de groep heeft Dürckheim-Ketelhodt het kunstwerk voor een periode van zeker tien jaar in bruikleen gegeven.

De Duitse industrieel zegt zelf in de verklaring van de Tate-groep dat hij ''altijd de eerlijkheid van Tracey heeft bewonderd''. Hij kocht speciaal My Bed, omdat het kunstwerk ''een metafoor voor het leven is, waar de problemen beginnen en de logica sterft''.