Steeds meer ratten duiken op rond het Parijse museum het Louvre. Franse media melden maandag dat een groeiend aantal van deze dieren onder meer het gazon van het Carrouselpark naast het beroemde museum bevolkt.

De toename van de rattenpopulatie hindert volgens meldingen van zender TF1 het toerisme niet. Sterker nog, toeristen en Parijzenaars lijken aan de ratten gewend geraakt. Ze liggen of picknicken in het park vlak naast de ratten.

De stijging van het aantal is mogelijk een gevolg van de milde winter. Het samenleven van mens en rat lijkt te worden verstoord. Het Louvre heeft het hele jaar al bij de gemeente geklaagd en heeft nu zelf een bestrijdingsfirma te hulp geroepen.

In het uiterste zuidwesten van Frankrijk is de rat maandag in een kwaad daglicht komen te staan. Justitie maakte bekend dat ratten ervan worden verdacht een treinongeluk te hebben veroorzaakt. Bij het ongeluk op 17 juli met een TGV en een regionale trein vielen veertig gewonden.

Het ongeluk is veroorzaakt door een verkeerd sein. Een menselijke fout of onderhoudswerkzaamheden leken daarachter te zitten. Maar maandag maakte justitie bekend dat het sein waarschijnlijk verkeerd stond, doordat ratten de bedrading hadden beschadigd. De Franse spoorwegen gaan onmiddellijk de bedrading in zeker 10.000 seinhuisjes nakijken.