Luchtvaartpionier Anthony Fokker wordt het onderwerp van een theatervoorstelling.

In het najaar van 2014 komt Theater Nomade met een muziek- en filmtheaterproductie over het leven en het werk van de Nederlander. Het is dan exact 75 jaar geleden dat hij overleed.

De voorstelling vertelt aan de hand van unieke filmbeelden het dramatische levensverhaal van Fokker (1890-1939). Zijn autobiografie De Vliegende Hollander en eigen filmbeelden vormen de rode draad voor het stuk. De voorstelling is een mix van gemonteerde film en theaterscènes en bevat origineel, nog nooit eerder vertoond film- en fotomateriaal.

Het muziekduo Gottfrid van Eck en Michiel Ockeloen verzorgt op eigenzinnige wijze de muziek uit de jaren 10, 20 en 30 van de vorige eeuw. Auteur/theatermaker Ab Gietelink en acteur Maarten Hutten nemen samen de verschillende rollen voor hun rekening.

De Spin

Anthony Fokker was een Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer. Met zijn eerste propellervliegtuig De Spin, dat hij in 1911 ontwierp, vloog hij voor het eerst boven Haarlem. Fokker bleek niet alleen een goed technisch inzicht te hebben, ook was hij een zakelijk genie.

Hij werd de grondlegger van grote vliegtuigfabrieken in Nederland, Duitsland en Amerika. Na de beurscrash in de jaren 30 werden zijn bedrijven overgenomen. In 1939 stierf Anthony Fokker als gevolg van complicaties na een hersenvliesoperatie.

Theater Nomade produceerde eerder een theaterstuk rond Gijsbrecht van Aemstel en Max Havelaar. In 2012 brachten ze The King's Speech op de planken.

De première van de theatervoorstelling Anthony Fokker vindt zaterdag 11 oktober 2014 plaats in de Stadsschouwburg in Haarlem, de stad waar hij opgroeide en is bijgezet.