De moslimbeschaving heeft vooral in de wetenschap meer te vertellen gehad dan veel mensen tot nu toe weten.

Met die overtuiging bij de organisatie opent eind augustus de expositie 1001 Inventions, ontdek de gouden eeuw van de moslimbeschaving in het voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam.

De reizende tentoonstelling, van 29 augustus tot en met 11 januari, laat vooral zien waar veel wortels van onze dagelijkse gebruiken liggen. In veel gevallen vinden die hun oorsprong in de gouden eeuw van de moslimbeschaving; ten tijde van de middeleeuwen in de westerse wereld.

''Terwijl daar alles donker was en op slot zat, bloeide de wetenschap in het Midden-Oosten'', lichtte directeur Ahmed Salim van 1001 Inventions woensdag toe. ''Wetenschap vond niet alleen plaats in het Westen, maar in de hele wereld. Politici kunnen dan wel eens roepen dat de moslimwereld geen beschaving kent, maar de feiten liggen anders.''

Vulpen

Van straatlantaarn tot vulpen en scalpel tot parfum; de oorsprong ervan ligt in het Midden-Oosten. De expositie biedt geen kostbare pronkstukken uit die gouden periode, maar is vooral een interactieve tentoonstelling. Zo ontdekt de bezoeker wat die allemaal in huis kan vinden met een oorsprong in het Midden-Oosten. Ook is te zien wat er voortkwam uit de landbouw en de productie van goederen en hoe energie werd opgewekt.

De tentoonstelling reist al acht jaar over de hele wereld en is nu voor het eerst in Nederland te zien.