Het kunstwerk My Bed van de Britse kunstenares Tracey Emin heeft dinsdag bij een veiling bij Christie's in Londen meer dan 2,5 miljoen pond (ruim 3,1 miljoen euro) opgebracht.

Dat is veel meer dan de vooraf door het veilinghuis geschatte opbrengst van 800.000 tot 1,2 miljoen pond.

Het is een record voor een kunstwerk van Emin, die donderdag 51 jaar wordt.

My bed, dat uit 1998 dateert, behoort tot de bekendste werken van de om haar turbulente levensstijl bekende Emin. Het werk bestaat uit een onopgemaakt bed, dat is omringd door afval als een lege wodkafles, sigarettenpeuken en condooms.

Het kunstwerk leidde tot een discussie over de betekenis van kunst, toen het in 1999 werd genomineerd voor de Turner Prize en in Londen werd tentoongesteld.Een jaar later kocht verzamelaar Charles Saatchi het bed voor 150.000 pond. Hij bleef tot dinsdag de eigenaar.

Francis Bacon

Op dezelfde veiling bracht het werk Studie voor het hoofd van Lucian Freud, dat de Ierse schilder Francis Bacon in 1967 maakte, 11,5 miljoen pond op. Dat was iets minder dan de geschatte waarde van 12 miljoen pond.

Bacons schilderij naar een portret van zijn collega-kunstenaar Freud was ooit in bezit van Roald Dahl, de in 1990 overleden Britse schrijver van korte verhalen en kinderboeken.

Bekijk beelden: