Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zeldzame Francis Bacon geveild voor 33 miljoen

Zeldzame Francis Bacon geveild voor 33 miljoen

Een drieluik van Francis Bacon is maandagavond op een veiling in Londen verkocht voor 26,7 miljoen pond (ruim 33 miljoen euro). Het gaat om een zeldzaam portret van George Dyer waar vier verzamelaars op aasden.
Door Novum

De waarde van het kleine drieluik werd geschat tussen de vijftien en twintig miljoen pond. Veilinghuis Sotheby's spreekt van "een nieuwe norm."

Het drieluik zit sinds 1970 in dezelfde collectie en is sindsdien weinig tentoongesteld. Three Studies for Portrait of George Dyer (On Light Ground) zijn drie portretten van Dyer, Bacons geliefde.

Toen de Ierse kunstenaar in 1967 het drieluik maakte was hun verliefdheid volgens het veilinghuis het hevigst. Vorig jaar werd op een veiling een recordbedrag van 106 miljoen euro betaald voor het Bacon-drieluik Three Studies of Lucian Freud.

Ook andere werken van bekende kunstenaars brachten maandagavond veel geld in het laatje. Het landschapsschilderij Country-Rock (Wing-Mirror) van Peter Doig wisselde voor 8,4 miljoen pond van eigenaar en voor Nine Multicoloured Marilyns van Andy Warhol werd 4,5 miljoen pond neergelegd.


Lees meer over:

Francis Bacon

Aanbevolen artikelen