Onderzoekers hebben onder het doek De Blauwe Kamer van Pablo Picasso een portret ontdekt van een man met een vlinderdas.

De grote vraag van de conservatoren in Washington is wie de Spaanse kunstenaar heeft geportretteerd. "We proberen die vraag nog altijd te beantwoorden", zegt Patricia Favero, conservator van The Phillips Collection in Washington, waar het doek sinds 1927 deel van uitmaakt.

Volgens onderzoekers gaat het niet om een zelfportret. Ze proberen te achterhalen wie de man is en waarom Picasso een portret van hem maakte. Mogelijk gaat het om de Parijse kunsthandelaar Ambrose Villard. De Blauwe Kamer is momenteel in Zuid-Korea.

Het onderzoek wordt voortgezet als het doek volgend jaar terugkeert naar Washington. Curatoren van The Phillips Collection willen The Blue Room en het onderliggende portret in 2017 centraal stellen in een expositie.

Blauwe periode

Picasso maakte het schilderij in 1901 aan het begin van zijn melancholische, blauwe periode in Parijs. Amerikaanse experts zijn vijf jaar bezig geweest het werk onder De Blauwe Kamer scherper in beeld te krijgen. Technische analyse toont aan dat Picasso het doek vermoedelijk maakte vlak voor het schilderen van De Blauwe Kamer.

Dat Picasso het canvas van De Blauwe Kamer al eens had gebruikt, werd duidelijk in de jaren negentig. Toen werden röntgenfoto's van het werk gemaakt, waarna vage contouren van een eerder schilderij werden waargenomen. De kubist hergebruikte zijn canvas vaker, veelal uit geldgebrek.

Bekijk beelden: