Voor de 33e keer neemt het jaarlijkse theaterfestival Oerol bezit van Terschelling. Vanaf vrijdag staat het waddeneiland 10 dagen lang in het teken van theater, muziek, dans en beeldende kunst.

Op meer dan 40 locaties in bossen, duinen, strand, wad en in schuren, scholen en kerken worden van vrijdag tot en met zondag 22 juni theatervoorstellingen opgevoerd. In totaal beleven 21 producties dit jaar hun première op Oerol. Ook is er veel aandacht voor straattheater en beeldende kunst.

Muziekoptredens zijn er van onder anderen Amsterdam Klezmer Band, Broken Brass Ensemble, Daryll Ann, Douwe Bob, Orgel Vreten, Tangerine en Tim Knol.

Het festival begint dit jaar eerder dan anders, al op vrijdagochtend staan de eerste optredens gepland. Om 16.00 uur wordt Oerol officieel geopend door de Friese commissaris van de Koning John Jorritsma. Daarna verzorgt theatergroep Tryater de openingsact met scènes uit zijn nieuwe productie De IJsvorstin en treedt zanger Blaudzun op.

Veerboten

Alleen al náár Terschelling zijn er vrijdag 20 afvaarten, meldt rederij Doeksen op haar Facebookpagina. De rederij schat in op deze Oerol-vrijdag 10.000 passagiers naar Terschelling te brengen.

Doeksen waarschuwt Oerolgangers op tijd te komen, omdat het druk is op de parkeerterreinen bij Harlingen.

Vorig jaar trok het festival meer dan 50.000 bezoekers.

Lees alles over het festivalseizoen in de special