Vanaf deze week is in Italië een tentoonstelling te zien met de resultaten van 36 jaar Nederlandse opgravingen in de antieke stad Satricum.

Hoogleraar archeologie Marijke Gnade van de Universiteit van Amsterdam, die sinds 1990 de opgravingen leidt, opent de expositie woensdag. Satricum, een stad uit de Oudheid, ligt zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Rome.

De tentoonstelling vindt plaats naast de opgraving, in een zestiende-eeuwse eeuwse ijzerfabriek in het huidige dorp Le Ferriere.

De voormalige fabriek is met EU-geld gerestaureerd en biedt nu ruimte voor de vondsten uit Satricum, waar Nederlandse archeologen al sinds 1977 onderzoek doen. Zowel onderzoekers van het Nederlands Instituut in Rome als van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben er opgravingen verricht.

Mater Matuta

Zo legden ze op de Akropolis van Satricum een enorm tempelcomplex bloot, dat gewijd is aan Mater Matuta, de Godin van de Dageraad (of geboortegodin). Een van de ruim zevenhonderd vondsten die te zien zijn, is een vaas met een toewijding aan de Godin Mater Matuta.

Archeologen ontdekten er ook de oudste monumentale Latijnse inscriptie uit het laatste kwart van de 6e eeuw voor Christus. Ook werd een processieweg naar het heiligdom ontdekt en werden ruim tweehonderd graven blootgelegd. De meest bijzondere opgraving is het graf van een meisje uit de zevende eeuw voor Christus.

Allard Pierson Museum

In de voormalige ijzerfabriek, waar nu het Satricum-museum gevestigd is, zal de expositie Satricum. Opgravingen en archeologische vondsten nog tot half januari 2015 te zien zijn. Marijke Gnade richtte de tentoonstelling in met hulp van studenten van de UvA en een medewerker van het Allard Pierson Museum in Amsterdam. De Nieuwe Kerk in Amsterdam schonk de vitrinekasten. Vanuit het museum zijn de ruïnes van het tempelcomplex te bezoeken.

De belangrijkste vondsten uit Satricum liggen tentoongesteld in het landelijke Etruskisch Museum Villa Giulia in Rome.