Fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnold van Bruggen hebben dinsdag de Dutch Doc Photo Award gewonnen voor The Sochi Project

De twee werden beloond voor hun moed en ambitie, maakte de jury bekend in het Tropenmuseum in Amsterdam. De twee hebben jaren door Sotsji gereisd, waar begin dit jaar de Olympische Winterspelen werden gehouden.

In totaal waren zes werken genomineerd voor de Dutch Doc Photo Award. De jury roemt het project van Hornstra en Van Bruggen om de 'kracht van de combinatie van tekst en fotografie'. Eerder wonnen ze al de Canon Prijs voor het werk.

"The Sochi Project is een ambitieuze en moedige poging dieper door te dringen in een omgeving en een onderwerp dan doorgaans mogelijk is", zei juryvoorzitter Dirk van Weelden dinsdag. "De obstakels en tegenwerking die ze ondervonden waren groot, maar desondanks is het een indrukwekkend geheel geworden."

Uitstervende volken

De Dutch Doc Photo Award voor documentairefotografie wordt sinds 2010 ieder jaar uitgereikt. De winnaar krijgt 20.000 euro. Dit jaar kreeg de winnaar van de Anna Cornelis Publieksprijs ook 5.000 euro. Die werd gewonnen door Jimmy Nelson met Before They Pass Away, waarvoor hij de wereld rondreisde om uitstervende volken en hun rituelen te fotograferen.