De restauratie van de beroemde Trevifontein in Rome kost zo'n 2 miljoen euro. Een stichting van het Italiaanse modehuis Fendi betaalt de restauratie.

Vrijdag is een begin gemaakt met de werkzaamheden die zeker tot in de herfst van 2015 duren.

De fontein wordt deels leeggepompt tijdens de restauratie. Er komen glazen wanden omheen, zodat toeristen de fontein kunnen blijven zien.

Vanaf het eind van de maand staat er zelfs een bouwwerk waarover zij boven de fontein kunnen lopen. Ook blijft het mogelijk om muntjes in het water te gooien. De bezoekers maken daardoor volgens een oud bijgeloof een grotere kans om ooit nog eens een reis naar Rome te maken. Toeristen gooien elk jaar ongeveer 1 miljoen euro in de fontein.

Kalkaanslag

Het wordt de grootste restauratie sinds de voltooiing van de fontein in 1762. Er wordt kalkaanslag verwijderd, de beelden worden schoongemaakt, de sterkte van hun stalen ankers wordt gecontroleerd, het bekken wordt weer waterdicht gemaakt, er komen nieuwe pompen en duivenwerende voorzieningen.

De Trevifontein is vooral bekend geworden door de film La Dolce Vita van Federico Fellini uit 1960. De Zweedse actrice Anita Ekberg waadt daarin door de fontein, een van beroemdste scènes van de moderne film.