Henk Poort is ontzettend trots op zijn rol als zwerver Dorus, een personage van Tom Manders, in de nieuwe musical Een avond met Dorus. 

"Het is een hele grote eer, hij was echt een uniek persoon"", vertelt hij.

"Ik was 16 toen hij op 50-jarige leeftijd overleed. Ik heb hem nooit in het echt gezien, maar ik zag hem wel op televisie. Ik kan mij dat nog heel goed herinneren."

Poort vertelt tijdens een persbijeenkomst, waarvoor hij totaal is getransformeerd in Dorus, over de nieuwe musical van producent Albert Verlinde.

"In het stuk is een soort gevecht te zien tussen acteur Tom Manders en zijn succesvolle personage Dorus." Manders wilde namelijk ook wel eens wat anders dan de populaire zwerver spelen, 'maar daar had hij juist zo veel succes mee'.

Een avond met Dorus gaat op 8 december in première in Gouda. Hoewel zo'n eerste keer met een nieuw stuk op de planken staan altijd spannend blijft, heeft Henk er veel zin in. "Maar bijna nog meer kijk ik uit naar het repeteren. Het uitdiepen, creëeren en maken van een musical en een personage is zo ontzettend leuk", vervolgt hij enthousiast.

Uitdaging

Volgens Henk zijn het verhaal van Tom Manders en zijn liedjes ook heel erg geschikt voor een jongere generatie. "Daar ben ik echt van overtuigd", vertelt hij. "Het is wel heel moeilijk om jongeren naar het theater te krijgen, dus dat is zeker een uitdaging voor ons."

De acteur en zanger werd op een toevallige manier benaderd voor de rol. "Ik was met producent Albert Verlinde in gesprek over wat anders, maar dat kon ik niet doen omdat ik bezig was met het stuk Jeugdherinneringen met Danny de Munk", legt Poort uit.

"Toen vroeg ik hem naar het script van Dorus. Albert vroeg daarop of ik interesse had om de rol te spelen en zo is het gegaan."

Henk verklapt ook nog dat hij en Danny de Munk bezig zijn met een vierde deel van hun theatershow Jeugdherinneringen. "Dat staat in de steigers. We willen echt nog samen wat gaan doen, we hebben veel te veel lol samen."