Hermitage Amsterdam viert zijn vijfjarig bestaan met een majestueus buffet. Onder de noemer Dining with the tsars zijn in het hoofdstedelijke museum vanaf 6 september bijzondere serviezen uit de Hermitage in Sint-Petersburg te zien.

Bezoekers kunnen ervaren hoe het er tijdens de grootse banketten aan het tsarenhof aan toeging.

De Russische pronkserviezen van onder anderen Catharina de Grote staan tot 1 maart 2015 uitgestald op gedecoreerde tafels in het museum aan de Amstel.

De lustrumtentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (die regeerde van 1762 tot 1796 en de bijnaam 'de koningin van de feestelijkheden’ droeg) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers.

Ook is het nooit eerder tentoongestelde servies te zien dat door het Hongaarse volk in 1949 aan Stalin werd geschonken.

Porselein

Volgens het Amsterdamse museum is niet eerder zo veel porseleinen serviesgoed uit de Hermitage in Sint-Petersburg in Nederland te zien geweest.

De collectie Europees porselein in het Russische museum telt meer dan 15.000 delen, aangeschaft door of geschonken aan de tsarenfamilie tussen 1745 en de jaren voor de Eerste Wereldoorlog, vaak geproduceerd door bekende porseleinfabrieken als Meissen, Sèvres, Gardner en Wedgwood.