In het bijzijn van het koningspaar is zondagavond in het Nationale Opera en Balletgebouw in Amsterdam de 67e editie begonnen van het Holland Festival. 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren de eregasten bij de openingsvoorstelling Vortex Temporum van het Belgische gezelschap Rosas.

De dansvoorstelling is van de hand van de Vlaamse choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, die de productie baseerde op het gelijknamige muziekstuk van de Franse componist Gérard Grisey (1946-1998).

Op het podium staan zeven dansers die ''met basale, exacte bewegingen vorm geven aan de pure en akoestische klanken van de compositie''. Het Belgische Ictus Ensemble verzorgt de muziek.

Pierre Audi

Het is de tiende en laatste editie onder de artistieke leiding van opera- en theaterregisseur Pierre Audi, in het dagelijks leven directeur bij De Nationale Opera. Volgend jaar neemt de Britse Ruth Mackenzie het stokje over. Na afloop van de voorstelling kreeg Audi een boek aangeboden over zijn jaren bij het festival.

Tijdens het Holland Festival tot en met 29 juni zijn voorstellingen te zien op het gebied van muziek, dans, opera en theater. Er staan 56 verschillende producties met 159 voorstellingen en concerten op het programma.

Het is daarmee een van de grootste edities van de afgelopen jaren. Het evenement is vooral een stuk groter geworden door het spektakelstuk War Horse, de Britse theatervoorstelling met levensgrote net echt lijkende paarden die door Joop van den Ende naar Nederland is gehaald. War Horse wordt 26 keer op de planken gebracht in Theater Carré.