Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt komend seizoen een toneelversie van de beroemde speelfilm 12 Angry Men op het podium. 

De voorstelling De Twaalf Gezworenen is van februari tot en met mei door het hele land te zien.

12 Angry Men vertelt over een zestienjarige jongen uit een achterbuurt die terecht moet staan voor de moord op zijn vader. Het bewijs lijkt glashelder. Maar bij de eerste stemming zet één jurylid vraagtekens.

Hij twijfelt en wordt weggehoond en bedreigd omdat hij er als enige een andere mening op nahoudt. Maar hij geeft niet op en er ontspint zich een verhit debat waarin blijkt dat iedereen er een dubbele agenda op nahoudt.

Actueel

De hoofdrollen in het stuk zijn voor acteur Loek Peters (Penoza), Ko van den Bosch en Bram van der Heijden. De regie is in handen van Dana Nechushtan, vooral bekend van speelfilms als Nachtrit en tv-series als Dunya en Desie. "Dit stuk is heel actueel omdat in 2014 ook de onderbuik regeert", stelt zij.

"Op Twitter, Facebook en op blogs wordt bijna elk debat een scheldpartij. Rechtspraak lijkt een tv-format geworden waarbij de wetten van het amusement gelden."

Wereldberoemd

Schrijver Reginald Rose schreef 12 Angry Men begin jaren vijftig mede op basis van zijn eigen ervaring als jurylid bij een moordzaak. Het stuk werd wereldberoemd dankzij de verfilming met acteur Henry Fonda in de hoofdrol. Daarna volgden meerdere remakes in talloze talen.

In Nederland werd De Twaalf Gezworenen al eerder gespeeld door de Nederlandse Comedie (met Han Bentz van den Berg), het NNT (met Manfred de Graaf) en de Toneelgroep Amsterdam (met Pierre Bokma).