De Zuid-Franse stad Rodez krijgt er vrijdag een toeristische attractie bij. Er komt een museum dat geheel is gewijd aan de werken van de abstracte, nu 94-jarige kunstenaar Pierre Soulages. Soulages is in Rodez geboren.

President François Hollande opent vrijdag het museum, dat vlak bij de kathedraal in een park ligt. De stad liet het bouwen, nadat de kunstenaar ongeveer vijfhonderd werken aan zijn geboorteplaats had geschonken.

Daaronder zijn litho's, zeefdrukken en de van hem bekende zwarte, tot drie meter hoge schilderijen. Zwart is de kleur waarmee de kunstenaar zich al tientallen jaren bezighoudt.

De waarde van de verzameling wordt op 80 miljoen euro geschat. Tot de musea die werk van hem bezitten, behoort Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Steun

Het museum heeft meer dan 21 miljoen euro gekost. De Staat gaf 4 miljoen, de rest is door de stad Rodez (24.000 inwoners) en de regio bijeengebracht. Hoewel 85 procent van de bevolking zich in een onderzoek tegen de bouw van het museum uitsprak, zette het gemeentebestuur het project door.

Daarbij werd het gesteund door de kunstenaar zelf, die in 2005 een eerste schenking van 250 kunstwerken deed, in 2012 gevolgd door een tweede. De veel grotere stad Montpellier, waar Soulages in de jaren 40 woonde, toonde grote bereidheid een aan hem gewijd museum te bouwen, maar de kunstenaar wees dat af.