Utrecht opent op 2 juni officieel DOMunder, een nieuw ondergrondse attractie onder het Domplein. Hier kunnen bezoekers vijf meter onder de grond dwalen door tweeduizend jaar Utrechtse geschiedenis.

Van een eind 19e-eeuwse waterleiding om de uitbraak van cholera tegen te gaan tot de resten van een Romeins Castellum, waar destijds zo’n vijfhonderd soldaten waren gelegerd.

DOMunder laat de resultaten zien van jarenlang archeologisch onderzoek rond het Domplein, dat sinds de Romeinse tijd altijd bewoond is geweest. Onlangs nog vonden onderzoekers restanten van een Romeinse weg die langs de legerplaats liep.In het museum gaan de opgravingen verder. Zo is er een aantal grafkelders gevonden, die nog moeten worden geopend.

Doel van het museum is om de bezoeker mee te nemen in die ''archeologische fascinatie”, legt initiatiefnemer van het museum Paul Baltus uit. ''We willen de historie zo puur en naakt mogelijk presenteren.” Het museum bestaat uit een ondergrondse ruimte van 380 vierkante meter. De ingang ligt vlak voor de Domtoren.

Het archeologische project kostte zo'n 4,5 miljoen euro. Met het museum wil Utrecht ook veel buitenlandse toeristen trekken. Op 2 juni wordt het officieel geopend door minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.