De Amerikaanse kunstenaar Nathan Sawaya maakt kunst van Lego-blokjes en is daar altijd mee bezig. 

"Soms ontmoet ik mensen met typische gezichtskenmerken en dan denk ik: ik weet hoe ik hem uit Lego kan maken", zegt hij. "Ik zie de wereld in rechthoeken."

De Amerikaan ziet zichzelf niet als het uithangbord van de Deense fabrikant. "We hebben een zakelijke band. Ik moet gewoon voor alle steentjes betalen", vertelt hij. De werken van Sawaya bestaan vaak uit duizenden Lego-stenen. "Ze helpen me wel met het verschepen van de stenen", gaat Sawaya verder.

Het is onmogelijk om voor een tyrannosaurus rex van tachtigduizend steentjes iedere keer naar een speelgoedwinkel te gaan. "Ik kan ze mailen met de vraag vijfhonderdduizend rode stukken te sturen en dan verschepen ze dat. Dat is geen normale hoeveelheid voor een gemiddelde consument."

Sawaya maakte voor de tentoonstelling The Art of the Brick, die vanaf 29 mei te zien is in Amsterdam EXPO, ook 3D-versies van bekende kunstwerken als Sterrennacht van Vincent van Gogh en Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. "Ik ben heel benieuwd wat het Nederlandse publiek ervan vindt. Ik hoop dat het wordt gewaardeerd."

Advocaat

Voordat Sawaya zich volledig richtte op zijn Lego-kunst werkte hij als advocaat. Hij zette al zijn werk voor de lol op een website, die steeds populairder begon te worden. "Ik werkte overdag als advocaat en 's avonds stortte ik mij in mijn Lego-kunst." Toen zijn website crashte van het aantal bezoekers, besloot Sawaya het roer om te gooien. "Ik zei tegen mijn collega's dat ik met speelgoed ging spelen."

Het stapelen van Lego-blokjes brengt de kunstenaars volgens zijn vrouw in trance. "Voor mij is het eigenlijk therapeutisch." Hij is niet van plan binnenkort over te stappen op een ander materiaal. "Ik heb wel eens wat gemaakt van snoep en lege flessen, maar ik denk dat ik in Lego mijn passie heb gevonden."