De Museumkaart heeft de aangesloten musea vorig jaar een recordbedrag van veertig miljoen euro in het laatje gebracht. Het gaat om een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit het jaarverslag van Stichting Museumkaart dat woensdag is gepubliceerd. Het geld is besteed aan de promotie van musea en voor de uitbetaling van bezoeken met de Museumkaart.

De prijs van de kaart is vorig jaar met vijf euro verhoogd vanwege het grootschalige gebruik. Ook de toegangsprijs van veel musea is hoger dan het vorige jaar. Het aantal kaartbezoeken steeg met 28 procent en het aantal kaarthouders nam met 18 procent toe.

Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, die de kaarten uitgeeft, is blij met het bedrag.

"Dit overtreft onze stoutste verwachtingen. Door het grote enthousiasme voor de Museumkaart in 2013 kunnen wij met dit fantastische bedrag musea ondersteunen", zegt hij in een verklaring.

Vertrouwen

Volgens Weibe komt het goede jaar door 'spectaculaire openingen en aansprekende tentoonstellingen' van de deelnemende musea. Hij is dan ook positief over de toekomst. "We zien dat de belangstelling in 2014 onverminderd aanhoudt, dat geeft ons vertrouwen in het succes van de Museumkaart." Vorig jaar brachten één miljoen kaarthouders 6,4 miljoen bezoeken aan de bijna 400 deelnemende musea.