Op de noorderbegraafplaats in het Duitse Düsseldorf is maandag de omstreden kunsthandelaar Cornelius Gurlitt (81) begraven.

Dat gebeurde in kleine kring. Op verzoek van de familie werd de begraafplaats tijdens de ceremonie voor andere bezoekers afgesloten.

Van zijn achterneef Ekkehart kreeg hij een bijzondere groet mee in het graf: replica's van zijn favoriete schilderijen van onder meer Matisse en Chagall, zo meldt de krant Bild. Gurlitt is begraven naast zijn vader Hildebrand, in de Duitse pers ook wel eens aangeduid als ''de kunsthandelaar van Hitler''.

In 2011 trof de Duitse douane in het appartement van Gurlittt in München 1.400 schilderijen aan, maar de vondst werd pas eind vorig jaar bekend en zorgde toen voor veel ophef. De verzameling is honderden miljoenen euro's waard.

Gurlitts vader had de kunstwerken onder dubieuze omstandigheden in bezit gekregen in de nazi-tijd (1933-1945). Gurlitt had inmiddels een overeenkomst met de Republiek Beieren gesloten dat de herkomst van de doeken wordt onderzocht en roofkunst aan de rechtmatige eigenaren wordt teruggegeven.