Na een restauratieperiode van tien jaar krijgt donderdag het historische maquetteschilderij van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar zijn plaats in de kerk terug. Dit maakte de gemeente Alkmaar dinsdag bekend.

Het maquetteschilderij is in de periode tussen 1490 en 1510 geschilderd tijdens de bouw van de kerk en werd vermoedelijk gemaakt om fondsen te werven voor de voltooiing.

Volgens de gemeente is de terugkeer van het werk een hoogtepunt in de geschiedenis van de kerk en is het schilderij voor Nederland een zeldzaamheid. Er zijn niet meer dan vijf vergelijkbare schilderijen bewaard gebleven. Maquetteschilderijen moesten een beeld geven van een nog te bouwen gebouw.

Het werk is door de onbekend gebleven schilder Meester van Alkmaar geschilderd op vier houten planken. Voor het afbeelden van de kerktoren is later een langere plank toegevoegd, waardoor het schilderij een opvallende L-vorm heeft gekregen.

Van Oostsanen

De restauratie is verzorgd door Alkmaarder Martin Bijl, voormalig hoofdconservator van het Rijksmuseum in Amsterdam. Hij vermoedt dat het werk is gemaakt door Cornelis Buys, broer van Jacob Cornelisz. van Oostsanen. Laatstgenoemde maakte in de Grote Kerk de plafondschildering van het Laatste Oordeel.

Bijl onthult het gerestaureerde werk donderdag samen met burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar.