Het schilderij Compositie met rood, blauw en grijs van Piet Mondriaan komt op 23 juni in Londen onder de hamer. Het veilinghuis Sotheby's schat dat het 17 tot 22 miljoen euro kan opbrengen. 

Het record voor een kunstwerk van de in Amersfoort geboren kunstenaar (1872-1944) staat op 21,5 miljoen euro. Dat werd in 2009 betaald voor zijn schilderij Compositie met blauw, rood, geel en zwart.

Het schilderij Broadway Boogie Woogie, dat Mondriaan in 1923 schilderde, bracht in 2004 op een veiling bij Sotheby's 15 miljoen euro op.

Overigens is de verwachte opbrengst van Compositie met rood, blauw en grijs nog altijd aanzienlijk lager dan de 82 miljoen gulden (37 miljoen euro) die de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit in 1997 betaalde voor Mondriaans onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie.

Het fonds kon dat doen door een schenking van De Nederlandsche Bank, die met dat gebaar afscheid wilde nemen van de gulden. Het schilderij hangt in het Gemeentemuseum in Den Haag. De Amerikaanse president Barack Obama bewonderde het daar eind maart aan het einde van de nucleaire top.