De Oostenrijkse schilderes Maria Lassnig is maandag op 94-jarige leeftijd in Wenen overleden. 

Dat schrijft de Oostenrijkse krant Der Standard

De feministische kunstenares stond bekend als een van de belangrijkste schilders van haar generatie. Ze introduceerde eind jaren veertig de term lichaamsbewustzijn om haar werk te beschrijven.

De Oostenrijkse schilderde graag het menselijk lichaam en maakte ook talloze zelfportretten. Haar werk wordt wel omschreven als robuust en opstandig. Lassnig bleef tekenen en schilderen tot aan haar dood. Haar laatste, kleinere werken noemde ze 'fauteuilschilderijen', omdat ze na een heupbreuk vanuit haar stoel moest schilderen.

In de jaren vijftig vormde ze met kunstenaars als Arnulf Rainer en Ernst Fuchs de Hundsgruppe. Ze lieten zich beïnvloeden door het abstract expressionisme, waaraan ook de Nederlandse stroming Cobra verwant is. Ze woonde en werkte van eind jaren zestig tot 1980 in New York, waar ze ook les gaf.

Diep getroffen

De Oostenrijkse minister van cultuur Josef Ostermayer laat in een verklaring weten 'diep getroffen' te zijn door het overlijden van Lassnig. "Maria Lassnig wist als geen andere kunstenaar de kwetsbaarheid van mensen en het menselijk bestaan in beeld te brengen", aldus Ostermayer. "Met Maria Lassnig verliest Oostenrijk een van zijn belangrijkste en prangende kunstenaars."

Lassnig kreeg talloze onderscheidingen. Zo werd ze in 1988 bekroond met de Oostenrijkse staatsprijs en kreeg ze tien jaar later de Oskar Kokoschka-prijs. Op de Biënnale van Venetië werd ze vorig jaar onderscheiden met een Gouden Leeuw voor haar hele oeuvre.