De 72-jarige Robbert de B. moet zes maanden de cel in voor het verkopen van vervalste werken van Anton Heyboer. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. 

De handelaar verkocht meer dan duizend vervalsingen aan de Anton Heyboer Winkel in Amsterdam en lichtte de galeriehouders zo voor meer dan honderdduizend euro op.

Behalve de gevangenisstraf van zes maanden kreeg De B. van de rechters ook nog een voorwaardelijke straf van een halfjaar. Het Openbaar Ministerie, dat een celstraf van acht maanden had geëist, laat via Twitter weten tevreden te zijn met de uitspraak en niet in hoger beroep te gaan. De B. doet dat volgens de NOS wel.

De galeriehouders waren in de veronderstelling dat de werken afkomstig waren uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen. Hij was in de jaren vijftig bevriend met Heyboer. Uit onderzoek bleek dat de zogenoemde Santen-collectie nooit heeft bestaan.

De B. presenteerde zich tussen 2005 en 2012 bij de galeriehouders als Bijvoet, hoogleraar in de archeologie. Hij verzekerde dat de werken die hij aanbood uit Heyboers Haarlemse periode (1952-1960) stamden. De B. onthulde tegen de galeriehouders nooit zijn echte naam en gaf ook nooit een telefoonnummer of adres. Hij wilde ook niet kwijt hoe hij aan de werken kwam.