Toen Rosa da Silva werd gevraagd om auditie te komen doen voor het toneelstuk Anne werkte ze net een aantal weken in de schoenenwinkel van haar ouders. 

"Dit wil ik, dacht ik. Dit moet het worden. Ik word Anne", vertelt ze aan het AD over haar rol van Anne Frank. Het stuk is gebaseerd op het dagboek van Anne Frank. De toneelbewerking werd door het auteurskoppel Leon de Winter en Jessica Durlacher.

"Natuurlijk had ik twijfels, maar daar moet je niet in blijven hangen."

Da Silva schakelde die onzekerheid uit. "En dan gebeurt er iets met je. Ik bereidde me zo goed mogelijk voor." Hiervoor had ze het dagboek van Anne nog nooit gelezen.

"Ik vraag me nu af waarom niet, je kent het verhaal, maar als je haar leest, zie je dat ze brutaal is, geestig, scherp en dat ze heel goed kan observeren", vertelt Da Silva. "Ze heeft wilde fantasieën over 'na de oorlog'. Ontroerend. Ik kon me goed met haar identificeren."

Auschwitz

Met de hele cast bezochten ze het concentratiekamp Auschwitz. "Ik dacht dat ik wist hoe het daar was, maar als je er bent, kun je niet geloven wat er is gebeurd. Absurd."

Rosa da Silva is bij het grote publiek nog niet bekend. Producent Robin De Levita vertelt de krant dat dit een voordeel kan zijn.

"Het is een bewuste keuze van Theu en mij: nooit casten op naam, casten op inhoud", vertelt hij over zichzelf en regisseur Theu Boermans. "Ik houd niet van sterren. Het is een voordeel als je de acteurs niet kent, omdat ze dan de rol worden in plaats van de rol interpreteren."

Interview: Jessica Durlacher wil dagboek Anne Frank openbreken