De Franse actrice Juliette Binoche heeft de titelrol in het stuk Antigone van Sophocles, dat wordt geregisseerd door Ivo van Hove. 

Het stuk is een samenwerking tussen Toneelgroep Amsterdam, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg en de Londense Barbican. Dat heeft het Amsterdamse theatergezelschap maandag bekendgemaakt.

Het toneelstuk zal onder meer te zien zijn in Amsterdam, Parijs, Londen, Antwerpen en Edinburgh. De 50-jarige Binoche is bij het grote publiek bekend om haar speelfilms. Zo was ze te zien in het romantische drama The English Patient uit 1996 en de Trois Couleurs-trilogie van Krzysztof Kieslowski.

Volgens Van Hove is Binoche geknipt voor de rol van Antigone. "Een rol die Binoche op het lijf geschreven is", zegt de Vlaming in een verklaring. "Ik kijk er al naar uit om met Juliette Binoche samen te kunnen werken."

De tragedie van Sophocles gaat over de Griekse mythe van Antigone, de volhardende dochter van Oidipus. Ze weigert te accepteren dat haar broer als uitschot wordt behandeld en komt in opstand.

Het stuk wordt vanaf 25 februari opgevoerd. Wanneer Antigone in Nederland is te zien, is nog niet bekend.