De ophef over eetarrangementen die aan bezoekers van het theaterstuk Anne worden aangeboden, is volgens schrijfster Jessica Durlacher 'onzin'.

Op donderdag 8 mei gaat de toneelbewerking van het dagboek van Anne Frank in het Theater Amsterdam in première. Jessica Durlacher is samen met haar man Leon de Winter verantwoordelijk voor de omzetting van het boek naar het toneel.

Nadat bekend werd dat het publiek een bezoek aan het theater kan combineren met een diner, ontstond er kritiek. Zo was de directeur van de Anne Frank Stichting, Ronald Leopold, van mening dat de "commerciële presentatie van het toneelstuk niet met de gruwelijke geschiedenis van Anne Frank" zou stroken. 

Draaiend decor

Durlacher begrijpt de commotie niet. "Ik wil heel graag dit verhaal vertellen", legt ze in een interview aan NU.nl uit.

"En ik wil dat mensen het verhaal van Anne Frank op een nieuwe manier gaan beleven. Daar heb je nieuwe, visuele middelen voor nodig. We hebben een draaiend decor en dat past niet in andere theaters in Nederland. Dus moesten we een heel nieuw theater bouwen."

"Het theater ligt ver uit de stad. En er zullen ook toeristen op afkomen. Dan is het toch logisch dat je iets te eten kunt krijgen?"

"Ik vond het raar dat iemand stelde dat er in Bergen-Belsen geen hapjesbar was. Juist als je zoiets hebt meegemaakt moet je het leven wel gaan genieten. Daar gaat het toch om? Dat je het leven pakt? Dat je er iets van maakt? Zelfs bij een begrafenis is er vaak een diner, cake of frisdrank. En in het Anne Frank-huis kun je ook eten."

NUweekend: Jessica Durlacher wil dagboek Anne Frank openbrekenhet hele interview met Jessica Durlacher.