Een van de beroemdste beelden ter wereld, de David van Michelangelo, dreigt door zijn enkels te zakken. Het marmer van het eeuwenoude beeldhouwwerk is aangetast.

Er zitten haarscheuren in de benen van de bijbelse figuur.

Dat blijkt uit onderzoek dat de universiteit van Florence heeft gedaan aan het symbool van de Italliaanse Renaissance, zo meldt de Italiaanse publieke omroep RAI.

Het beeld wordt jaarlijks door meer dan een miljoen bezoekers bekeken in de Galleria dell' Accademia in de hoofdstad van Toscane.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) gebruikte voor de meer dan vier meter hoge David, die in 1504 is voltooid, één blok marmer, dat volgens sommige deskundigen niet van zo'n goede kwaliteit was.

Stadhuis

David moest eeuwen buiten doorbrengen, op de Piazza della Signoria, het plein voor het stadhuis van Florence. Het origineel werd vervangen door een kopie; de echte David werd in de 19e eeuw naar de Galleria dell'Accademia gebracht. Toen was hij al aangetast door duivenpoep.

In 2011 werd hij uitgebreid gerestaureerd, maar dan vooral aan de buitenkant. Deskundigen van het Instituut voor Geowetenschappen ontdekten later de problemen aan de binnenkant.