Vincent Bijlo gaat tijdens het Amsterdam Jazz Festival een uniek experiment doen. De blinde cabaretier en schrijver presenteert op 7 juni in de Amsterdam ArenA een talkshow in het donker. 

Daarna volgt een concerthommage aan blinde musici als Stevie Wonder en Ray Charles, uitgevoerd door blinde muzikanten, ook in het donker.

Bijlo wil op deze manier bezoekers een idee geven hoe het is om naar gesprekken en muziek te luisteren zonder dat je de keus hebt om te kijken. Wanneer één zintuig uitvalt, worden de andere zintuigen versterkt.

Daardoor functioneren blinde mensen binnen bepaalde vakgebieden vaak op uitzonderlijk hoog niveau.

Talkshow

Aan het concert doen de blinde musici Bert Louissen (bass en zang), Sven Janssen (toetsen en zang) en Dennis Allaert (drums en zang) mee. De talkshow en het concert vinden 's avonds plaats. Overdag zijn er diverse concerten en films over beroemde blinde zangers te zien.

Het unieke experiment maakt deel uit van het eerste Amsterdam Jazz Festival, dat op 7 juni plaatsvindt in de Amsterdam ArenA. Tijdens het eendaagse evenement treden op negen podia grote jazznamen als Ruben Hein, Giovanca, Benjamin Herman en Michel LeGrand op. De kaartverkoop is reeds gestart.