Een zelfportret van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck blijft in Groot-Brittannië. 

De Britse National Portrait Gallery heeft tien miljoen pond ingezameld om het laatste zelfportret van Van Dyck, hofschilder van de Britse koning Karel I, binnen de landsgrenzen te houden. Dat meldt de BBC donderdag.

Van Dyck, die geboren werd in Brussel, maakte het schilderij in 1641, kort voor zijn overlijden. Het wordt gezien als een van de belangrijkste zelfportretten in de Britse kunst. Hij schilderde in totaal drie portretten van zichzelf.

Het doek kwam in 2013 in het bezit van kunstverzamelaar James Stunt, de schoonzoon van Formule 1-baas Bernie Ecclestone. Hij kocht het kort voor een exportverbod van kracht werd voor 12,5 miljoen pond.

Verlies

Stunt besloot het werk met verlies van de hand te doen toen hij zag hoe graag de Britten het werk in eigen land wilden houden. Een deel van het bedrag heeft het museum dan ook te danken aan de donaties van tienduizend particulieren, die in totaal 1,4 miljoen pond gaven. Verder ontving het museum geld van diverse kunstfondsen.

Het schilderij is tot eind augustus te zien in de National Portrait Gallery in Londen. Daarna reist het werk door het land.