Het Haags Historisch Museum krijgt per 4 mei een vaste zaal voor de Tweede Wereldoorlog. In de ruimte is aandacht voor het Den Haag van 1940 tot 1945. Dat maakte het museum maandag bekend.

Eerder schonk het museum al aandacht aan de Tweede Wereldoorlog in de hofstad met kleine tentoonstellingen, maar volgens directeur directeur Marco van Baalen is het niet meer dan terecht dat deze periode een vaste plek krijgt.

"De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke, nog steeds zichtbare rol in onze stad. Zo'n belangrijk onderdeel van de geschiedenis hoort thuis in een historisch stadsmuseum."

In de Tweede Wereldoorlogzaal komt een aantal aspecten van de oorlog in Den Haag aan bod, waaronder het dagelijks leven, de Atlantikwall, het bombardement op Bezuidenhout en de jodenvervolging.

Verzetsfotograaf

Daarnaast is een selectie 3D-foto's van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge te zien. Ook worden persoonlijke eigendommen tentoongesteld, zoals een sierkettinkje en twee gesinterde vazen die uit de as van Bezuidenhout zijn gehaald.

Den Haag had na Amsterdam de grootste joodse gemeenschap van Nederland. Elfduizend Haagse joden zijn afgevoerd en op transport gezet naar vernietigingskampen.