Tientallen onbekende digitale kunstwerken van Andy Warhol zijn na dertig jaar boven water gekomen. De werken stonden op niet eerder onderzochte diskettes die in het Andy Warhol museum in Pittsburgh lagen.

Dat heeft het museum bekendgemaakt.

Warholfan Cory Arcangel startte in 2011 een onderzoek naar de verloren werken nadat hij op Youtube een filmpje uit 1985 had gezien waarop Warhol met een computer een portret van zangeres Debby Harry creëerde.

De kunstenaar werd in de jaren tachtig gevraagd door computerfabrikant Commodore om de artistieke mogelijkheden van de Amiga 1000 pc te demonstreren.

Archieven

Arcangel dook in de archieven van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh waar hij een lading oude diskettes vond. Niemand wist wat erop stond, het museum had niet de juiste, inmiddels verouderde technieken om de schijfjes te ontcijferen.

In totaal staan 28 kunstwerken op de schijfjes, waarvan er elf een handtekening van de kunstenaar hebben. Onder de digitale werken bevinden zich beelden waar de kunstenaar zijn faam mee verwierf.

Zo maakte hij digitale versies van soepblikjes van Campbell's en van de Venus van Boticelli. Ook stonden er zelfportretten op de schijfjes.