Koning Willem-Alexander heeft zijn eerste officiële staatsieportretten.

In de Kunstzaal van Paleis Het Loo heeft minister Jet Bussemaker van Cultuur donderdag portretten onthuld die zijn gemaakt door Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

''De portretten staan in een rijke traditie", aldus Bussemaker. Het werk noemde ze ''monumentaal en hoogwaardig."

De drie werden begin dit jaar door het Mondriaan Fonds verkozen uit 12 kunstenaars om de staatsieportretten te maken. Koning Willem-Alexander heeft voor alle drie apart geposeerd. De kunstenaars hadden 3 maanden om hun portret te maken.

Iris van Dongen maakte een tekening van pastel, gouache en geperst houtskool naar foto's die zij van de koning maakte met sterk zijlicht. Er is daardoor ook maar een deel van zijn gezicht goed te zien.

Ontspannen

Rineke Dijkstra wilde op de foto die ze maakte de volgens haar ontspannen en vriendelijke kant van Willem-Alexander in overeenstemming brengen met zijn autoriteit en symbolische functie. Femmy Otten bracht op haar schilderij, waarop de koning zeer zuinig kijkt, subtiele historische elementen aan, waarbij ook de stof waarmee in de Ridderzaal de troon is bekleed, terugkeert.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de opdracht voor het maken van de portretten gegeven. Staatsieportretten krijgen die benaming alleen als ze voor dat doel en in opdracht van de RVD zijn vervaardigd.

De originelen blijven voorlopig op Het Loo dat ze in bruikleen heeft gekregen en tot na de zomer ook tentoonstelt. De reproducties kunnen worden besteld voor bijvoorbeeld rechtbanken, ministeries en andere overheidsgebouwen.