Koen Hauser (1972) is woensdag benoemd tot de tweede Fotograaf des Vaderlands. Als drager van de eretitel is hij een jaar lang ''het gezicht van de Nederlandse fotografie''.

Hauser is de opvolger van Ilvy Njiokiktjien, die de titel het afgelopen jaar voor het eerst mocht dragen.

De benoeming is bekendgemaakt door de organisatie van de Fotoweek, een landelijk evenement dat fotografiemuseum Foam en het Nederlands Fotomuseum in september houden om fotografie onder de aandacht te brengen.

''Hauser is een fotograaf die als geen ander autonoom werk en commerciële fotografie met elkaar weet te combineren'', stelt de organisatie. ''Door zijn onderzoekende houding maakt hij mensen bewust van de betekenis van fotografie in hun leven.''

Beeldend kunstenaar

Hauser werkt zowel als beeldend kunstenaar als in opdracht voor modemerken, dagbladen en tijdschriften, waaronder LINDA, Volkskrant Magazine en Avantgarde. Zijn werk wordt ook gepubliceerd in buitenlandse mode- en kunsttijdschriften, zoals het Amerikaanse Esquire.

Het grote publiek kent zijn werk door de BN'ers die hij fotografeert, onder wie Caro Emerald en Loes Luca. Daarnaast heeft hij enkele kunstprojecten op zijn naam staan.

Voor de Fotoweek maakt Hauser een fotoserie met de titel Kijk! Mijn Geluk. Voor de serie bewerkt hij foto's van geluksmomenten tot glamourfoto's, met technieken die worden gebruikt in de reclame en glossy's. Het resultaat wordt onthuld tijdens de Fotoweek, die plaatsvindt van 12 tot en met 21 september.