Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een doos sigaren van nazikopstuk Hermann Göring aan zijn collectie toegevoegd.

De rookwaren behoren tot een bijzondere verzameling documenten en voorwerpen die toebehoorde aan het Commissariat General Recuperation CGR.

Deze organisatie had direct na de oorlog tot taak gestolen Nederlandse goederen uit Duitsland terug te halen. Tijdens de missies werden regelmatig persoonlijke souvenirs meegenomen.

Volgens conservator R. Havinga is het museum ook in het bezit gekomen van een bijzondere editie van Hitlers boek Mein Kampf. Dit exemplaar is afkomstig uit Das Braune Haus, het hoofdkwartier van de NSDAP in München.

Souvenir

Het CGR was een vroeg initiatief (april 1945) van het ministerie van Economische Zaken. De organisatie werd in 1949 opgeheven. Tot die tijd was de CGR op jacht naar geroofde kunst, maar ook naar treintoestellen en inventarissen van fabrieken.

De doos met sigaren van rijksmaarschalk Göring kwam terecht bij Louis Otto, de man die de leiding over de organisatie had. Hij nam hem mee naar huis en bewaarde hem als souvenir. Het exemplaar van Mein Kampf werd hem gegeven door de afdeling kunstschatten van de CGR.

De zoon van Otto schonk het boek, de sigaren en de dossiers van zijn vader onlangs aan het Bevrijdingsmuseum.