De uit Duitsland afkomstige Beatrix Ruf (1960) is de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ruf is sinds 2001 directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich.

Ruf is uitverkoren het museum te leiden door ''haar oog voor kwaliteit en voor jong talent en haar uitgebreide netwerk''.

Ook wordt ze door het Stedelijk geroemd om ''het herkenbare, radicale en zelfverzekerde programma dat zij neerzette in de Kunsthalle en de bevlogen manier waarop zij persoonlijk het instituut aan de buitenwereld presenteerde en onderdeel maakte van het culturele debat''.

Ruf staat bekend als één van de meest invloedrijke figuren in de internationale kunstwereld. Het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Art Review plaatst haar al jaren in de hoogste regionen van de top honderd. Voor de Kunsthalle Zürich nam ze het initiatief voor een groot renovatie- en uitbreidingstraject.

Onder de indruk

De nieuwe directeur vertelde dinsdag dat ze ''enorm onder de indruk is'' van het Stedelijk, dat volgens haar bekendstaat om ''moedige, avontuurlijke en toegankelijke exposities. Daar wil ik mee doorgaan, avontuur en lef zitten in het DNA van het museum''.

Ze heeft al enkele keren samengewerkt met Nederlandse kunstenaars en heeft het Stedelijk regelmatig bezocht voor tentoonstellingen. Om snel te integreren in ons land, gaat ze bij de nonnen een cursus Nederlands volgen.

Goldstein

Ruf volgt de Amerikaanse Ann Goldstein op, die de afgelopen vier jaar directeur was van het Stedelijk. Goldstein legde per 1 december haar functie neer. Een selectiecommissie zocht sindsdien een opvolger voor het directeurschap voor het belangrijkste museum voor moderne kunst in Nederland.

Acht kandidaten werden uitgenodigd voor een gesprek. De nationaliteit speelde hierbij geen rol. Ruf hoefde niet te solliciteren, maar werd gevraagd.

Ze is dinsdag meteen aan de slag gegaan met het artistieke programma. In de loop van de komende maanden zal ze haar intrek nemen in het museum en in Amsterdam, om per 1 november fulltime in dienst te zijn.