In een uitverkocht DeLaMar Theater in Amsterdam vierden maandagavond bekende artiesten alvast de zeventigste verjaardag van cabaretier Freek de Jonge, die 30 augustus jarig is.

Bevriende collega's zetten De Jonge in het zonnetje met een hommage aan hem en zijn carrière. De presentatie van de avond was in handen van Dieuwertje Blok.

Er waren optredens van onder anderen Acda en De Munnik, Brigitte Kaandorp, Herman Finkers, Liesbeth List, Erik van Muiswinkel en Vera Mann. Ze lieten op hun manier de teksten en muziek van De Jonge herleven.

Ook de popgroep de Nits was van de partij. Met de Nits nam De Jonge in 1995 het lied Dankzij de dijken op.

De Jonge werd op 30 augustus 1944 geboren als zoon van een predikant. Met Bram Vermeulen richtte hij in de jaren zeventig het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen op. In 1979 ging De Jonge solovoorstellingen maken. Met het lied Leven na de dood bereikte hij in 1997 de eerste plaats in de hitparade.

Kleinkunst Festival

De hommage is onderdeel van het 27e Amsterdams Kleinkunst Festival, dat zondag begon met de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs.

Jaarlijks wordt tijdens dit festival iemand in de schijnwerpers gezet met een hommage. Voorheen waren dit onder anderen Drs. P., Ramses Shaffy, Lennaert Nijgh, Jenny Arean en Gerard Cox. Tijdens dit festival wordt op 21 april ook de Wim Sonneveldprijs uitgereikt.

Interview: Freek de Jonge laat zich graag over de bol aaien