De Amerikaanse oud-president George W. Bush heeft portretten geschilderd van 24 wereldleiders, onder wie Tony Blair, Vladimir Poetin en de dalai lama.

Bush heeft de werken niet aan zijn oud-collega's getoond, maar hoopt dat ze zijn goede bedoelingen begrijpen. "Ik bewonder hen als leiders en wilde mensen laten zien hoe ik over ze dacht."

"Ik denk dat ze gaan zeggen: wow, George W. Bush is een schilder", vertelt hij aan zijn dochter Jenna Bush Hager in haar NBC-programma. Het interview wordt vrijdagmiddag Amerikaanse tijd uitgezonden, maar het netwerk zette al een deel online.

"Ik weet zeker dat ze als ze het horen zeggen: ik ben benieuwd wat voor poppetjes hij heeft geschilderd", grapt hij over zijn kunst. 

Grimmig portret

Van Poetin maakte hij een grimmig portret. "Ik heb hem heel goed leren kennen", vertelt Bush. "Dat werd steeds intenser naarmate de tijd verstreek."

Hij wilde niet ingaan op de harde opstelling van Poetin en de annexatie van de Krim. "Vladimir is een persoon die door velen wordt gezien als een vijand van de VS. Ik heb natuurlijk geprobeerd dat beeld te veranderen."

Bush ervaart de schilderkunst als een nieuwe passie in zijn leven, die de leemte vult na zijn vertrek uit het Witte Huis. "Ik schilder veel omdat, zoals je weet, ik een gedreven persoon ben", legt hij uit aan zijn dochter.

Bibliotheek

De 67-jarige Bush toont zijn werk in zijn presidentiële bibliotheek in Dallas. De expositie is getiteld The Art of Leadership: A President's Personal Diplomacy en wordt zaterdag geopend.

Bush verliet het Witte Huis in 2009. De laatste jaren is hij een paar keer naar buiten gekomen met zijn schilderkunst. Zo circuleren portretten van zijn hondjes op internet en maakte hij ook zelfportretten van zijn bad- en douchebelevingen.

Bekijk beelden van de portretten: