Regisseur Peter Greenaway en de Nederlandse kunstenares Saskia Boddeke presenteren binnenkort de expositie The Golden Age of Russian Avant-Garde in Moskou. 

De grote tentoonstelling is van 15 april tot en met 26 mei te zien in een museum in de Russische hoofdstad.

The Golden Age of Russian Avant-Garde bestaat uit een enorme installatie die vertelt over duizend beroemde Russische kunstwerken uit de 20e eeuw. De basis voor de expositie vormt het werk Zwart doek van schilder Kazimir Malevich uit 1915, het beroemdste doek uit de Russische avant-garde-periode.

De installatie met licht- en geluidseffecten en allerlei projecties van 3D-afbeeldingen wordt getoond in een enorme hal van vijfduizend vierkante meter.

Nachtwacht

Greenaway maakte in de loop der jaren al meerdere installaties over beroemde schilderijen, zoals de Nachtwacht van Rembrandt en Het Laatste Avondmaal van Da Vinci.

Het initiatief vindt plaats in het kader van het Brits-Russische cultuurjaar. Hoewel Greenaway al vrijwel zijn hele leven in Nederland woont en werkt, komt hij uit Groot-Brittannië. De Brit werkt vaker samen met Saskia Boddeke.

Behalve als kunstenaar is de 71-jarige Greenaway ook bekend als filmmaker. Zijn verhalen zijn meestal zeer gelaagde zwarte komedies met weinig plot en een surrealistische, weelderige vormgeving.

Hij regisseerde onder meer de omstreden film The Cook, the Thief, his Wife and her Lover die onder meer kannibalisme aansnijdt. Binnenkort komt zijn nieuwste film Eisenstein in Guanajuato uit, over de beroemde Russische regisseur Sergei Eisenstein.