Het Klok & Peel Museum in Asten (Noord-Brabant) heeft de Museumprijs 2014 gewonnen.

Het museum ontvangt een bedrag van 100.000 euro, dat aan de prijs is verbonden. Dat hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, de initiatiefnemers van de prijs, donderdag bekendgemaakt.

Met 49 procent van de publieksstemmen versloeg het museum ruimschoots de overige drie genomineerden: Naturalis in Leiden, het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Natuurmuseum Brabant in Tilburg.

In totaal brachten bijna 34.000 mensen afgelopen maand via internet hun stem uit op hun favoriete museum. Dat zijn er bijna vijfduizend meer dan vorig jaar.

Breed publiek

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar was de Museumprijs bedoeld voor ''een natuurhistorisch museum dat er het best in slaagt zijn collectie op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren''.

Een vakjury selecteerde de vier kanshebbers. Het Klok & Peel Museum werd door de jury genomineerd ''vanwege de vernieuwende wijze waarop presentatietechnieken worden ingezet om kennis over de natuur in de Peel over te dragen aan een breed publiek''.

Het museum combineert traditionele presentaties met digitale en interactieve. De winnaar heeft de ambitie ''het groenste museum van Nederland te worden''.

De instelling heeft een klein budget en draait bijna geheel op vrijwilligers. Zo'n 150 vrijwilligers deelden de afgelopen tijd folders uit om mensen op te roepen op het Klok & Peel Museum te stemmen.

De Museumprijs, die bestaat sinds 1990, geldt als de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. Vorig streek het Joods Historisch Museum in Amsterdam met de eer.