Het Museum Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrikamuseum in Berg en Dal gaan fuseren tot het Museum voor Wereldculturen.

De fusienaam Museum van Wereldculturen wordt volgens NRC vooral internationaal gebruikt. De musea veranderen op de voorgevel niet van naam.

Het Tropenmuseum wordt losgeweekt van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het instituut richt zich op advies, onderzoek en opleidingen. De conservatoren van het Tropenmuseum worden overgeplaatst naar Leiden. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

Donderdag maakt minister Jet Bussemaker van Cultuur bekend dat de musea ook na 2016 nog op financiële steun van de overheid kunnen rekenen.

Mondriaan Fonds

Bovendien krijgen de culturele instellingen 90.000 euro van het Mondriaan Fonds om samen te kijken hoe ze de fusie het beste kunnen aanpakken.

Het Mondriaan Fonds vindt dat de musea een voorbeeldfunctie vormen vanwege hun "samenwerking, digitalisering en door hun verzamelbeleid". De overkoepelende Museumvereniging is tevreden over de samenvoeging: ''Ze hebben zelf, van onderop, de stap gezet. Het is mooi dat de fusie uit zichzelf is ontstaan."

Sluiting

De drie musea werken al jaren intensief samen. Het Tropenmuseum dreigde twee jaar geleden nog te moeten sluiten.

Het rijk besloot vorig jaar toch te investeren in het museum, mits de samenwerking met de twee andere musea zou uitmonden in een fusie. Toen liet het Tropeninstituut weten dat het zou gaan om één museum met drie locaties. 

Het museum in Amsterdam kwam in de problemen nadat de overheid de subsidiekraan van het KIT dichtdraaide.

Het museum liet vorige maand nog weten grote verbouwplannen te hebben. Een van de ambities is het in ere herstellen van de originele trappenentree. Het museum is al begonnen met het opknappen van de Mauritsvleugel van het gebouw. 

Fusiemuseum

Stijn Schoonderwoerd wordt volgens NRC de directeur van het fusiemuseum. Hij was al directeur van het Rijksmuseum Volkenkunde. Hij zou zich vooral richten op de locaties in Amsterdam en Leiden. Irene Hübner zou titulair directeur worden van verantwoordelijk.

De musea in Leiden en Amsterdam hebben veel overlap en gaan zich scherper onderscheiden. Amsterdam gaat zich richten op hedendaagse wereldcultuur en in Leiden worden de iconen van het werelderfgoed getoond.