Marlene Dumas, Rineke Dijkstra en Erik van Lieshout gaan op uitnodiging naar Sint-Petersburg om deel te nemen aan de tweejaarlijkse tentoonstelling Manifesta.

De drie kunstenaars hebben wel getwijfeld of ze moesten gaan. Dat zeggen ze woensdag in NRC Handelsblad.

De drie werden uitgenodigd door curator Kasper König. Dumas maakt voor de tentoonstelling achttien tekeningen van bekende homoseksuelen uit de geschiedenis.

"Als mijn werk wordt geweigerd, kan ik alsnog terug", aldus de 60-jarige schilder.

Dijkstra wilde graag deelnemen omdat op Manifesta jonge kunstenaars een podium krijgen. "Door niet mee te doen laat je hen in de steek", zegt de fotografe in de krant. Van Lieshout nam de beslissing na een gesprek met een Russische vriend.

Antihomowet

De organisatie van Manifesta zit in Amsterdam. Directeur Hedwig Fijen reageerde woensdag op de kritiek die op de locatie van de tentoonstelling is ontstaan vanwege de Russische antihomowet en de inlijving van de Krim. "Volgens Manifesta zijn er andere manieren om vooruit te gaan dan een boycot", staat te lezen in een verklaring op de site. Ze hoopt dat de tentoonstelling een discussie zal aanzwengelen.

De tentoonstelling wordt van 28 juni tot en met 31 oktober gehouden in de Hermitage in Sint-Petersburg. König heeft een aantal kritische kunstenaars geselecteerd voor zijn tentoonstelling. Zo is werk te zien van Vlad Mamysjev-Monroe, die vorig jaar verdronk. Hij poseerde meerdere keren als Marilyn Monroe.