De kans dat het omstreden Spuiforum in Den Haag geen doorgang vindt is groot nu het college door de verkiezingen van woensdag zijn meerderheid is verloren. 

Vorig jaar besloten de PvdA, VVD, CDA en D66 tot bouw van het Haagse cultuurpaleis. De oppositie, nu in de meerderheid, is fel tegen het plan.

"Wat ons betreft is de eerste actie van de nieuwe gemeenteraad het stopzetten van het huidige Spuiforum-plan", zegt GroenLinks-lijsttrekker Inge Vianen op de website van de partij.

De partij haalde woensdag drie zetels en wil tijdens de eerste gemeenteraadsverkiezing van 27 maart een motie indienen tegen de bouw.

Referenda

Ook grote winnaar PVV wil dat het Spuiforum niet wordt gebouwd, omdat de kiezer daar tegen zou zijn. Referenda moeten in het vervolg uitsluitsel geven over de bouw van grote projecten, aldus de partij die zeven zetels behaalde. De Haagse Stadspartij, goed voor vijf zetels, is ook fel tegen de bouw van het Spuiforum.

De partij vindt dat de bestaande theaters gerenoveerd moeten worden.

Volgens planning zou het cultuurpaleis in 2018 worden opgeleverd en huisvesting bieden aan het Nederlands Danstheater, Koninklijk Conservatorium en het Residentieorkest.

De bouw kost zo'n 181 miljoen euro. Oude theaters Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moeten worden gesloopt voor de bouw.