De politiek in Den Haag doet weinig tot niets om de kunsthandel in eigen land te bemoedigen, een beroep waar Nederland van oudsher in uitblinkt.

Dat zegt Willem van Roijen, bestuursvoorzitter van Tefaf, in een interview met NUzakelijk.nl. 

"Als je wilt weten waarom de kunstmarkt in Nederland krimpt, dan kun je je het beste richten tot de politiek in Den Haag. De recente maatregelen zijn niet bevorderlijk voor de kunsthandel. Ik vind dat doodzonde", zegt Van Roijen.

Nog geen vijfde van de handelaren op de Tefaf komt volgens hem uit Nederland. Daarnaast opereert een groot deel daarvan ook nog eens in het buitenland. Van Roijen: "Gelukkig is Tefaf niet afhankelijk van Nederland."

BTW

De bestuursvoorzitter noemt vooral het verhogen van de btw per 1 oktober 2012 een oorzaak dat Nederland minder aantrekkelijk is geworden voor kunsthandelaren.

Sindsdien moet van het kabinet onder andere over kunstobjecten het hoge btw-tarief van 21 procent worden betaald, daarvoor gold het lage percentage van 6 procent.

Ook speelt het volgrecht volgens Van Roijen de kunsthandel parten. Hierin heeft de kunstenaar en zijn erfgenamen recht op een deel van de verkoopprijs als zijn kunstwerk wordt doorverkocht. Deze Europese maatregel geldt niet in de Verenigde Staten.

De Tefaf is vrijdag traditiegetrouw in Maastricht van start gegaan en duurt tot en met 23 maart. Zeventigduizend bezoekers vanuit de hele wereld bezoeken deze dagen de grootste kunstbeurs ter wereld.

Lees verder op NUzakelijk:  'Kunstaankoop goed alternatief voor belegging'