Joop van den Ende zit vol zenuwen vanwege de Broadway-première van zijn musical Rocky. "Ik vind het enorm spannend", laat de theaterproducent vanuit New York weten. 

"Het is te vergelijken met de examentijd." Rocky, gebaseerd op de gelijknamige boksfilm met Sylvester Stallone, beleeft donderdag zijn première in het Winter Garden Theatre, het theater van Van den Ende.

De 72-jarige Van den Ende heeft al meerdere producties op Broadway gehad, maar raakt niet gewend aan het gevoel voor een première in het Amerikaanse musicalmekka.

"New York is te vergelijken met de Olympische Spelen waar je als sporter naartoe mag", legt hij uit. "Het is de leukste en mooiste maar ook moeilijkste plek om te staan."

Wakker

De recensies en reacties op internet en social media houden Van den Ende zeker bezig. Vooral van het oordeel van The New York Times ligt Van den Ende wakker.

"De Times is voor een groot deel verantwoordelijk voor het uitgaanspubliek en kan voor veel verkoopmogelijkheden zorgen." Online leest Van den Ende naar eigen zeggen '93 procent juichende reacties'. "Dat is wel hoopgevend en daar ben ik hartstikke blij mee. Maar je weet het natuurlijk nooit. Het kan zo maar fout gaan."

Liefdesverhaal

Hoewel Van den Ende zich druk maakt over de ontvangst van Rocky, is hij wel erg trots op de musical. "Als je de film kijkt dan denk je: hoe kun je daar een musical van maken? Maar uiteindelijk is het gewoon een liefdesverhaal", legt hij uit.

"Het is een verlegen meisje en de bokser is eigenlijk gewoon een loser. Door hun liefde groeit hij als sportman."

Voorspellen

Van den Ende, die Rocky ook naar Duitsland bracht, durft nog niet te voorspellen of de musical een succes wordt op Broadway.

"Een op de tien musicals is hier een succes." De producent heeft in het verleden ook zelf minder succesvolle producties gekend. "Er is ook heel veel niet geslaagd."

Of Rocky ook naar Nederland komt, weet Van den Ende nog niet. "Als de show in New York een succes is dan komt hij zeker naar Nederland. Maar als hij het niet goed doet, dan twijfel ik daaraan."